0 kr 0.00

Cart

No products in the cart.

nyckelviksskolan

Hej Leo von Euler och Cecilia Darle, lärare i materialstudier samt rektor på nyckelviksskolan!

Ni är en av de skolor som varit återkommande kunder hos oss och vi vet att ni aktivt jobbar med bl.a. hållbarhet och materials livscykler. På vilket sätt har Materialmagasinet kunnat bidra till er verksamhet?
– Som aktiva kunder och vid studiebesök på materialmagasinet fördjupas kunskaper och insikter om hållbarhets och framtidsfrågor i utbildningen. Vi känner som utbildningsinstitution inom de ämnen som riktar sig mot produktion en skyldighet att följa och delta i den samtida utvecklingen. Det möjliggörs av materialmagasinet.

Man får intrycket av att ni verkligen arbetar aktivt och konkret kring de här frågorna – att ni ligger i framkant. Känns ämnet efterfrågat och angeläget hos era studenter?
Den generation som nu står under utbildning ställer naturligtvis både frågor och krav och vill framåt i de här frågorna. Som utbildningsinstitution vill vi kunna tillmötesgå behovet. Ytterst handlar det om att delta i ansvaret för de här alltmer brännande frågorna. Vi vill också kunna förmedla och delta i ett hoppfullt framtidsperspektiv inom de kreativa näringarna. För det behövs i nuläget gemensamma samhälleliga initiativ. Materialmagasinet är just ett sådant initiativ. Initiativet har länge varit efterfrågat inte minst av de större professionella kulturinstitutionerna.

På tal om de större kulturinstitutionerna – du Leo har ju tidigare arbetat på flera av dessa. Om det länge funnits en efterfrågan, varför har det inte konkretiserats tidigare?
– Den springande punkten för den möjliga utvecklingen inom hållbar cirkulär ekonomi för kultursektorn har varit svårigheten att hitta kostnadseffektiva och praktiska lösningar för lagerhantering och logistik. Tanken att centralisera lagerhållning och därigenom underlätta för samtliga intressenter och bredda tillgängligheten känns idag som ett måste. Få aktörer har möjlighet att klara detta på egen hand. Materialmagasinet erbjuder här en lösning.

Vi fick en gång frågan om Materialmagasinet skulle bidra till att det blev bättre konst. Det var såklart en skämtsam fråga men i efterhand tycker jag ändå att det kan finnas ett visst allvar i dess kontext. Material är väldigt kostsamt och med en ökad medvetenhet kring dessa kan vi kanske drabbas av materialskam? Hur ser ni på detta?
– Inom de kreativa näringarna är möjligheterna till experiment, prov och försök viktiga delar av verksamheten och inte sällan en förutsättning för framgång. Vi har sedan ett antal år sett en galopperande kostnadsutveckling för snart sagt alla material. För framförallt unga och ännu inte etablerade kreatörer sätter ofta just materialkostnader käppar i hjulen för utveckling. Att då kunna erbjuda möjligheter till att till rimliga kostnader skapa bättre tillgång känns som mycket angeläget, särskilt som detta rör material som i de flesta fall bara skulle gått till spillo.

Fotografi: Johan Fowelin / Marge Arkitekter

Mer om Nyckelviksskolan här