Cart
No products in the cart.
Skyltar. Mannekängerna har tidigare använts i en modeutställning, kanske får de nytt liv i något annat kulturellt sammanhang. Här poserar Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs. Foto: Mikael Andersson
Hantverket får leva hela sin livslängd och vi minskar vårt klimatavtryck.
Även om det är ett nav för bland annat Operan och Dramatens rekvisita är det knappast glitter och glamour som präglar den rätt simpla lokalen på Bryggerivägen i Prippsområdet. Men letar man noga går det att hitta värdefulla guldkorn som kan visa sig användbara i konst- och teatersammanhang.
I torsdags förra veckan öppnade Stockholms största kulturinstitutioner sin gemensamma lagerlokal, Materialmagasinet. Initiativet togs av kulturförvaltningen genom konsthallen Liljevalchs, där Mårten Castenfors är chef.
Han berättar att de flesta vanligtvis slänger merparten av dekor och scenmaterial efter de använts, oftast helt enkelt på grund av platsbrist.
– Nu är vi tio, tolv institutioner som kan dela på rekvisitan, men även frilansare kan hyra av oss. Det gäller dock att det inte förvandlas till en skräpplats, utan det ska vara saker som går att använda igen, säger Mårten Castenfors.
Tanken är att scenografi, dekor, elektronik, montrar och annat återanvändbart material ska samlas ihop här efter att det används färdigt. Sedan kan man låna rekvisita av varandra, med målet att materialet ska få en ökad livslängd.
– Det här är ett roligt samarbete kring återbruk, men leder också till mer samarbete mellan institutionerna, säger Mårten Castenfors.
I ena hörnet av lokalen står flera mannekänger i olika färger uppradade, de har tidigare använts i en modeutställning på Liljevalchs. Eftersom de bara är i startgropen kommer lokalen fyllas på med mer rekvisita allt eftersom.
Räknas. Allt som kommer in till magasinet inventeras och läggs upp på hemsidan. Foto: Mikael Andersson
Nöjd. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) var på plats under invigningen. Foto: Mikael Andersson
Materialet som lämnas in inventeras och läggs upp på magasinets hemsida för att det ska bli enklare att se vad som finns tillgängligt. De museer, konsthallar och scener som står bakom projektet får låna gratis, men även mindre kulturaktörer i Stockholm ska få möjlighet att hyra eller köpa material för en billig peng.ANNONShttps://abcc431e6bb5027e6befe9c847d5f3d9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
– Det här är 600 kvadratmeter av möjligheter. Vi gör kulturen mer hållbar, samtidigt som även små teatrar ska få möjlighet att använda dessa saker till deras projekt. Stockholm ska ha ett stort fritt kulturliv, och det här är ytterligare sett att möjliggöra det, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) som invigde magasinet.
Tomas Hultman är projektledare för hållbarhetsfrågor på Operan och är på plats för att se hur magasinet tagit form, han tycker det är en bra satsning.
– Det är bra både ur en ekonomisk och en miljömässig synpunkt. Hantverket får leva hela sin livslängd och vi minskar vårt klimatavtryck, säger han.
Men eftersom staden om några år planerar för ett kultur- och idrottscentrum, bostäder och kontor i Prippsområdet, är Materialmagasinet här på ett rivningskontrakt som gäller till 2023.
– Sedan kommer vi utvärdera hur det har gått. Men jag är säker på att vi kommer ha hunnit expandera under tiden, säger Mårten Castenfors.
Magasin. Elektronik, dekor, tyger och socklar ska kunna lagras i magasinet, och förhoppningsvis hitta ett nytt tillfälligt hem istället för att slängas. Foto: Mikael Andersson
Positiv. Tomas Hultman från Operan tror att Materialmagasinet är en fördel både miljömässigt och ekonomiskt. Foto: Mikael Andersson
Det är bland annat Liljevalchs, Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern, Operan, Scenkonstmuseet, Nobelmuseet, Nordiska museet och Stadsmuseet som gemensamt startat magasinet.
Fokus ligger på återbruk av utställningsrekvisita.
Liljevalchs konsthall ansvarar för logistiken av magasinet.
De instutitioner som står bakom och betalar projektet får både lämna in och låna material gratis. Andra intressenter, som konstskolor, teatergrupper eller konstnärer med enskild firma kan bli kunder i magasinet och då få hyra alternativt köpa material.VISA MINDREElla Söderbergella.soderberg@mitti.se073-600 69 31